17 Mayıs 2012 Perşembe
Yemek Yedikten Sonra Neden Uykumuz Gelir ?
Yemek yenildikten sonra üzerimize düşen yorgunluğu ve uyku halinin nedenlerini sürekli olarak merak etmişizdir. Şimdi yazımız da bu konuda verilen bilgilerin ve bilimsel gerçeklerin detaylarını ele alacağız. Yemek yeme işlemi sonrasında vücudumuzda çalışan sistemlerin çalışma sistemlerinde bir dizi değişiklik meydana gelebilir. Yani daha önceden aynı düzeyde çalışan sistemler yemek yendikten sonra farklı düzeylerde çalışma eğilimi gösterebilmektedir.
Bu eğilimler sonrasında ise yemek yeme işlemi sonrasında sindirim sistemi diğer sistemlerden bir adım öne geçmektedir. Yemek yediğimizde, dolaşım sistemimizdeki kan akışını büyük bir bölümü, sindirim sistemimize hizmet etmeye başlıyor. Özellikle çok yediğimizde, sindirim borusunda yoğunlaşan ve hızlanan kan akışı, diğer dokulara normalden daha az gidebilmesi nedeniyle vücutta genel bir yorgunluğa neden oluyor. Buna, geçici iskemi (beyne giden kan akımının azalması) adı veriliyor.
Bunun yanında, yediğimiz besinlerin yapı taşları, merkezi sinir sistemimizde belirli yerlerin işlevi üzerinde etki göstererek uyku hissinin ortaya çıkmasına neden oluyor. Özellikle protein içeriği yüksek besinlerle aldığımız L-triptofan, beyinde serotonin hormonuna dönüştürülüyor ve bu hormonun etkisiyle "mutluluk-sakinleşme-uyku" hissi oluşuyor.
Bazı araştırmacılar, yemeklerden sonra dolaşımımızda asit seviyesinin azalması nedeniyle ortaya çıkan geçici kan pH değişiminin de uyku hissinin oluşmasında etkili olduğunu düşünüyorlar. Mide tarafından sindirim işlevinin yürütülebilmesi için yüksek düzeyde asit salgılanmasının, vücudun pH dengesini eski haline getirmek için kan asit seviyesinde ani bir düşüş göstermesine neden olduğu, ve bu nedenle ortaya çıkan alkali gelgitin de "uyku" hissine yol açtığı görüşündeler. .
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder