Ortalama ağırlığı 1.4 kg olan ve insanı diğer türlerden farklı yapan insan beyni , kelimenin tam anlamıyla gizemli bir organ.Şu ana kadar beynin sadece %3-10 kadar bir bölümü çözülmüştür geride kalan % 90 bölümde kim bilir neler gizlidir.
İşte beyinin ilginçlikleri ;
1. DURUM
Kendinizi bir konuya inandırısanız beyin de o konuya inanır bilimsel olarak var olduğu bilinen fakat çoğu kez ispatlanamayan bir beyin olayıdır.
İşte bu beyin olayınının nasıl olduğunu gerçekten yaşanmış olaylardan anlıyalım.
1.Örnek:
2 adam dondurma satmak için yola çıkmışlar, sonra bir yerde arabalarını durdurup, dışarı çıkmışlar. 2 adamda dondurmaları dışarı çıkarmak için arabın buzluk bölümüne geçmişler sonra adamlar farkında olmadan kapıyı kapatmışlar. daha sonra adamlar kapıyı açmaya çalışmış ama kapıyı açamamışlar.Adamlar buzluk makinelerine gözlerini dikerek burada donup öleceğiz diye panik yapmışlar.Hatta adamlardan biri cebindeki tel rehberine ailesine bir veda mektubu bile yazmış.Aradan 6 saat geçmiş ve adamları bulmuşlar, kapıyı açmışlar adamlar ölü bulunmuş. Tıp incelemesi ve raporlar sonu donarak öldüğü anlaşılmış.Ama o gün buzluk makinalarının bozuk olduğu hiç çalışmadığı anlaşılmış. Sadece beyinin kandırılması sonucu orta çıkmış ilginç bir ölüm.
2.örnek
İngilterede bir adam bacağının yada kolunun kopmasından çok korkuyormuş çünkü bir çok kez bacaksız ve kolsuz insanlar görmüş. Bu o adamda bir panik haline gelmiş ve adam 3 sene sonra kolunu hissetmez ve kullanamaz olmuş ne felç nede başka bir şey. Bilimsel olarak açıklanamayan birşey
3.Örnek
Kapalı alanda kalma korkusu olan bir adam (bir çeşit panik ata türü).Apartman boşluğuna düşmüş çok karanlıkmış adam nefessizlikten ölmüş. Ama oranın oksijeni 20 kişiyi yaşatacak kadar yeterliymiş
2. DURUM
Beyin öyle bir sisteme sahiptirki insan tam 100 yaşına geldiğinde hiç bir zaman yıl şaşmaz beyin.Hiç bir organdan yardım almadan tamamen bir enerji dalgası ile yaşlanmış akciğer vs gibi organları yenilemeye başlar.Bu kanıtlanmış bir olaydır ve her zamanda kanıtlanmıştır. Ama gel gelelim bu beyin bunları nasıl yapıyor? Kim açıklamış kimse.
3.DURUM
Nazar yani beyin enerjisi.Beyin enerjisi düşünce yoluyla oluşur. Bunun için düşünerek bir nesneyi eğen adamlara şaşırmayın.Bir insana kem gözle bakılır ve düşünülürse ona bir şey olur. Bazende olmaz o ayrı mesele. Buna nazar denir.Hatta okadar kem bakar ve düşünürseniz ki düşündüğünüz o insan ölebilir bile.Bilimin çözemediğine bi durum daha.
4. DURUM
Anılar beyinde nasıl saklanıyor ve nasıl tekrar hatırlanıyor?
Bir kişinin ismi gibi, yeni bir şey öğrendiğinizde beynin yapısında birtakım fiziksel değişiklikler meydana geliyor. Ancak bu değişikliklerin hâlâ ne tür değişiklikler olduğunu, nerelerde meydana geldiğini, bilginin nasıl depolandığını ya da yıllar sonra tekrar hatırlanarak tekrar nasıl gündeme getirildiğini anlayamıyoruz. Beyinde çeşit çeşit hatıralar var. Ancak beyin, kısa dönem anılarla (yeni öğrenilen bir telefon numarasını hatırlamak gibi), uzun dönem anıları (geçen yıl doğum gününüzde yaptıklarınız gibi) birbirinden bir şekilde ayırıyor. Beyin travması ya da beynin zarar görmesi ise bu yetenekleri bozabiliyor.
5. DURUM
Duygu ne demek?
Beyin, sadece bilgi biriktiren bir organ değil; aynı zamanda duygu, motivasyon, korku ve umutları barındıran bir organ. Bütün bunlar bilinçaltında olan şeyler aslında...
Örneğin beynin duygularla ilgili bölümü sinirli yüzlere, o yüzleri görmeden de tepki verebiliyor.
Kültürler arasında da temel duyguların dışa vurulması, aslında birbirine benziyor.
Bilim adamları, insanların fiziksel tepkilerinin sürüngenlerin ve kuşların tepkilerine çok ciddi bir şekilde benzediğine dikkat çekiyorlar
6. DURUM
Zekâ nedir?
Zekâ farklı şekillerde karşımıza çıkıyor. Ancak biyolojik açıdan zekânın ne anlama geldiği henüz bilinmiyor.Milyarlarca nöron, bilgiyi harekete geçirmek için nasıl birlikte çalışıyor? Gereksiz bilgi beyinden nasıl siliniyor? İki kavram birbirine uyunca ve böylece bir soruna çözüm bulduğunuzda, beyinde neler oluyor? Zeki insanlar bilgiyi beyinlerinde hatırlaması kolay, ayrı bir bölgede mi muhafaza ediyorlar? Beyin fonksiyonları nın temel işleyişiyle ve nöronlar arasındaki bağlantılarla ilgili, bilim adamlarının elinde hâlâ çok az bilgi var.
Ancak zekânın, beynin tek bir alanıyla değil, pek çok bölgesiyle ilgili olduğu üzerinde duruluyor.
7. DURUM
Nasıl uyuyor ve rüya görüyoruz?
Zamanımızın üçte birini uyuyarak geçiriyoruz. Araştırmalara göre, az uyumak sinir sisteminde bozukluğa yol açıyor. Canlılar uyuduklarında beynin bir bölümü de uyuyor, ama uykunun mekanizması, işleyişi hâlâ bilinmiyor.Ayrıca önemli bir sorunu çözmeden önce uyumanın, o sorunu çözebilmek açısından yararlı olduğu da düşünülüyor. Düzenli uykunun, öğrenme kapasitesini de artırdığı söyleniyor.
uyku sayesinde beyin bir şekilde gerekli bilgileri depoluyor, gereksizleri ise ekarte edebiliyor
Uykuda nöronların aşırı derecede hareket halinde oldukları biliniyor.işte bu hareketli olan safhaya hızlı göz hareketleri denir.Kısaca REM diye de bilinir.
Rüya REM uykusu safhasında olur. Bu safhadaki bir insanı uyandırırsanız, rüyasını çok canlı olarak hatırlar ve anlatabilir. REM safhası dışındaki uykularda insanlar genellikle rüya görmezler.
Geceleri iyi bir uyku çekebilmek için, hem REM, hem de bunun dışındaki safhaların birlikte yaşanması gereklidir. REM kısmı uyku süresinin yüzde 25 kadarını kapsamalıdır. Normal uykudaki bir REM veya rüya bölümü 5 ila 30 dakika sürer.
Uyku ilaçları daha çabuk ve derin uyumanızı sağlayabilirler ama uykunuzun ve özellikle de REM kısmının kalitesini değiştirirler.. İnsanın uykuya dalmasını sağlayan mekanizmaları devreye sokan sinyallerin ne olduğu tam olarak bilinmiyor.
Bazı kuramlara göre, zamanla beyinde biriken "adenozin" adlı bir molekül, uyku sürecini başlatıyor
ASLINDA ÇOK FAZLA BİLGİ EDİNEMEDİĞİMİZ BEYİN HAKKINDA HALA ÇOK AZ BİLGİ BİLİYOR.VE BEYNİN YAPTIĞI BU DEGİŞİKLİKLERE BİR AÇIKLAMA GETİREMİYORUZ ....
BU YÜZDEN BEYİN HALA GİZEMİNİ KORUMAKTA OLAN MÜKEMMEL BİR ORGAN.....
Şu 3.durum hep ilgincime gitmiştir.
YanıtlaSil